Wiele potraw, które spożywamy na co dzień uważamy za mało eleganckie. Chętnie jadamy mięso i kochamy tradycyjne smaki naszej kuchni. Czy można je podać na wykwintną kolację? Jak je przygotować, by oczarowały smakiem? Co będzie lepsze – udziec z indyka czy ugotowana ryba?
Co się powinno znaleźć na stole podczas eleganckiej kolacji?
Kiedy przygotowujmy się na przyjęcie gości, a ma to być elegancka kolacja, musimy dobrze się do niej przygotować. Przyjęło się, że w menu powinny być przystawki, najlepiej ciepła i zimna, zupa, danie główne i deser. Komponując menu należy także zwracać uwagę na to, by nie powtarzały się w nim potrawy pokrewne, wykonane z tego samego rodzaju mięsa lub ryb. W kolacyjnym wariancie pierwszym przystawką może być niewielka kanapka z pasztetem z gęsi, a daniem głównym pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i kaparami. Filety trzeba pokroić na mniejsze plastry i zamarynować w sosie zrobionym z oleju i przypraw (papryka, sól, pieprz, imbir), a następnie usmażyć. Podsmażonego kurczaka podlewamy bulionem i gotujemy 5 minut. Do tego wywaru dodajemy śmietanę i pomidory, a na końcu gotowania kapary. Danie można podać z ziemniakami.
A może udziec z indyka?
Elegancka kolacja z pewnością się uda, gdy przygotujemy soczysty i smaczny udziec z indyka. Czas pieczenia jest dosyć długi (prawie 2 godziny), ale przygotowanie jest banalnie proste. Mięso dobrze smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Przed przygotowaniem z udźca możecie wyjąć kość, ale nie jest to konieczne. Udziec musimy dobrze oczyścić z chrząstek i nadmiaru tłuszczu, a następnie umyć i osuszyć. Skórę trzeba ponacinać w kratkę. Kolejnym etapem jest przełożenie mięsa do marynaty (miód, ketchup, musztarda, papryka słodka, majeranek, zioła prowansalskie, czosnek, olej i woda), w której może poleżeć kilka godzin. Tak przygotowany udziec wkładamy do żaroodpornego naczynia i nacieramy marynatą. Po upieczeniu podajemy gorący. Tutaj możesz zrobić zakupy na wykwintną kolację: https://www.e-piotripawel.pl/kategoria/drobiowe-na-wage/627
A może ryba?
Wielbicielom darów morza na pewno zasmakuje cytrynowy łosoś w papilotach, który podaje się z brokułami na parze i ziemniakami z wody. Potrzebny będzie filet z łososia, który trzeba opłukać, osuszyć, posypać białym pieprzem i solą. Rybę układamy na kawałku pergaminu lub papieru do pieczenia. Układamy na nich po kawałku masła i plasterku cytryny. Papier składamy i dokładnie sklejamy krawędzie – można je posmarować białkiem jajka. Papiloty układamy na blasze i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Udziec z indyka jest za ciężki? To może krewetki?
Przygotowanie makaronu nie jest trudne, a możemy z niego zrobić wykwintne danie. Wystarczy tylko dodać pyszne owoce morza, czyli krewetki. Mrożone podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, posypując solą i pieprzem. Po chwili dodajemy śmietanę, a na końcu natkę pietruszki. Całość mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem tagliatelle i jeszcze przez chwilę podsmażamy na oliwie z oliwek. W ten sposób szybko zrobimy pyszne i wykwintne danie.
Wiele dań uznawanych za eleganckie robi się bardzo szybko i wcale nie jest to skomplikowane. Udziec z indyka wystarczy zamarynować i upiec, by móc zaprosić gości na kolację, którą długo będą wspominać.