Wiosna to czas, gdy nad ogródkami działkowymi i przydomowymi unosi się dym, których nie pochodzi z palących się ognisk, a z rusztu grilla. Rozpoczyna się czas biesiad na świeżym powietrzu. Co można grillować? Kiedyś jadano głownie mięsa i kiełbasy, do których podawano sałatki, ale teraz grilluje się również warzywa? Jak je przygotować?
Zanim grill się rozgrzeje. Przygotowujemy mięso i warzywa
Ciepła aura sprzyja spotkaniom na świeżym powietrzu. Zaprośmy przyjaciół i zaplanujmy menu. Powinny się w nim znaleźć tradycyjne grillowe potrawy, czyli karkówka, kiełbasy i kaszanka, ale warto zadbać również o gości, którzy nie jedzą mięsa. Wegetarianie mogę rozkoszować się smakiem pieczonych warzyw z dodatkiem rozmaitych sosów przygotowanych na bazie oliwy lub roślinnego mleka. Jak je przygotować? Nie musimy się denerwować, gdyż nie jest to pracochłonne zajęcie. Proces pieczenia też jest krótki, więc na pewno bez problemu poradzimy sobie z tym zadaniem.
Przygotowanie warzyw na grill
Do pieczenia wykorzystać można prawie wszystkie rośliny dostępne na rynku. Warzywa przed wrzuceniem na ruszt należy odpowiednio przygotować. Myjemy je bardzo dokładnie, oczyszczamy z niepotrzebnych fragmentów i dobrze przyprawiamy, co wydobędzie ich bogaty smak i aromat. Możemy przygotować specjalną marynatę, która nada apetyczny aromat i niesamowity smak .Z reguły warzyw nie grillujemy warzyw w całości, a wyjątkiem są kolby kukurydzy i drobne warzywa. Najczęściej wystarczy przekrojenie na pół, cukinie lub bakłażany kroimy na grube plastry, tak, żeby były mniej więcej równe.
Propozycje warzyw z grilla
Na grill można położyć także kapustę, która dzięki temu stanie się miękka i aromatyczna. Warzywo trzeba pokroić w grube plastry tak, aby każdy z nich miał kawałek głąba. Jeśli liście mocno opadają, przebijmy je wykałaczką. Posmarujmy kapustę oliwą, posólmy i smażymy kilka minut z każdej strony. Liście powinny być lekko przypalone. Grillowana kapusta najlepiej smakuje z sosem sojowym lub sokiem z cytryny. Świetnie z grilla smakuje również pokrojony w grube plastry kalafior. Trzeba go mocno podpiec, by się zarumienił. Upieczmy także por. Trzeba go mocno upiec, by w środku był miękki i słodki. Przed podaniem zdejmuje się wierzchnią warstwę. Dodatkiem do tego warzywa z grilla jest sos z kwaśnego jogurtu z cytryną. Możemy do niego dodać też pieczoną bagietkę i orzechy. Przygotujmy również białą cebulę. Trzeba ją zawinąć w folię i upiec. Zajmie to około godzinę, ale w przypadku tego warzywa im dłużej, tym lepiej. Wydłubujemy miękki środek i mieszamy go z oliwą, solą i sokiem z cytryny. Zblendujmy całość na gładką masę, by otrzymać świetny dodatek do zup, bagietek czy innych potraw z grilla. Możemy podać także marchewkę, którą najpierw trzeba obgotować w mikrofalówce. Po wyjęciu z mikrofali polejmy warzywa olejem i wrzućmy na ruszt. Grillowaną marchewkę można polać sokiem z cytryny, oliwą i posypać chili.
Warzywa na grillu sprawdzają się świetnie. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze, świetnie smakują i są zdrowe.