Jakie produkty powinny się znajdować w twojej lodówce?

Nikt ani nic nie może nam zagwarantować zdrowia i długiego życia. Możemy sami zadbać o stan swojego organizmu. Wystarczy sięgać po zdrowe jedzenie, zażywać ruchu na świeżym powietrzu i regularnie się badać. Co to znaczy dobrze się odżywiać? Jakie produkty warto jeść? Sięgajmy po warzywa, owoce, zdrowe węglowodany, chude mięso i ryby.

Czym jest zdrowa żywność? Ryby, mięso i warzywa

Dietetycy opracowali zbiór zasad prawidłowego odżywiania, więc wiemy, czym jest zdrowa żywność. Idealną dla nas jest dieta, która zaopatrzy organizm w optymalną ilość makroelementów, mikroelementów i energii. W lodówce powinno się znaleźć jedzenie, które będzie przeciwdziałać rozwijaniu się otyłości, chorób serca czy nowotworów. Powinniśmy dążyć do ograniczenia spożycia tłuszczów jako źródła energii, a tłuszcze nasycone zastępować nienasyconymi. W codziennej diecie ważne są owoce i warzywa, ryby oraz rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i orzechy. Zdaniem ekspertów, należy ograniczać spożycie cukrów prostych oraz soli.

Co włożyć do lodówki?

Nasz organizm potrzebuje węglowodanów, tłuszczów i białek oraz składników mineralnych i witamin. Oznacza to, że dieta musi być jak najbardziej urozmaicona, by pokryć to zapotrzebowanie. Najwięcej miejsca we wnętrzu lodówki powinny zajmować warzywa i owoce. Zawierają one dużo witamin, głównie witaminy C, a także beta karotenu i kwasu foliowego. Ponadto w ich składzie są potas, magnez, wapń i sód, czyli składniki mineralne, których potrzebuje nasze ciało. Doskonałym dodatkiem do warzyw jest mięso, warto jeść także ryby. Mięso dostarczy nam pełnowartościowego białka oraz witamin B1 i B2, a także witaminy PP i żelaza, które jest dla nas bardzo ważne, gdyż zapobiega anemii i dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Produkty mleczne są kolejną grupą, która powinna zajmować sporą część lodówki. Mleko, twarogi, jogurty, kefiry i sery dostarczą wapnia, potasu, magnezu czy cynku, a także witaminy D oraz witaminy A. Nie możemy zapominać także o kaszach, makaronach i ryżu, których nie trzeba trzymać w lodówce, ale warto włączyć do jadłospisu. Ze względu na zawartość w nich węglowodanów złożonych, powinny stanowić główne źródło energii w każdej diecie.

W tym dziale  Ostropest plamisty - charakterystyka, właściwości lecznicze, działanie

Co trzeba jeść? Jakie wartości odżywcze mają ryby?

Musimy jeść ryby, gdyż są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są ważne w profilaktyce miażdżycy, zapewniają lepsze ukrwienie mózgu i sprawniejszy przepływ bodźców nerwowych. W mięsie ryb jest dużo witamin i składników mineralnych: witamin A i D, witamin z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, magnezu i sodu. Morskie przysmaki są bogatym źródłem białka, a mają zaledwie 2% tłuszczu. Zawartość białka w rybach jest zróżnicowana, np. w mięsie łososia znajduje się ok. 15 g na 100 g produktu, a w śledziu około 12 g. Ryby morskie zawierają niezbędne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy omega-3), które mają korzystny wpływ na zdrowie serca i stan naczyń krwionośnych. Pomagają obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu LDL, a podwyższyć korzystnego – HDL, a to z kolei ma ogromny wpływ na profilaktykę miażdżycy. Zdrowe jedzenie to ryby, warzywa, owoce i zdrowe tłuszcze. Kupmy, schowajmy do lodówki i wprowadźmy do jadłospisu te produkty, by długo cieszyć się dobrym zdrowiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *