Oliwa jako dodatek do sałatek – sprawdź, którą wybrać!

Dobrej jakości oliwa to prawdziwa skarbnica smaku i wartości odżywczych zawartych w każdej kropli. Znajdziemy dla niej różne zastosowania, w kuchni i nie tylko, tutaj jednak skupimy się na tym, dlaczego warto dodawać oliwę do sałatek i czym kierować się przy jej wyborze.

Jakie właściwości posiada oliwa z oliwek?

Oliwa, inaczej nazywana też olejem oliwkowym, jest płynnym surowcem pozyskiwanym, jak nietrudno się domyślić,z oliwek. Charakteryzuje się mętną, żółtozłocistą lub żółtozieloną barwą, posiada też swój charakterystyczny smak i zapach.
Używana jest do smażenia potraw – jednak jej temperatura dymienia wynosi około 210 stopni Celsjusza, dlatego poleca się jej użytkowanie w niższych temperaturach, jako baza do zimnych sosów czy dodatek do wypieków. Posiada liczne walory odżywcze: zawiera na przykład kwas oleinowy, zaliczany do zdrowych kwasów jednonienasyconych, a także skwalen i hydroxytyrosol, których obecność w diecie przyczynia się do dobrej kondycji całego organizmu.

Na co zwracać uwagę wybierając oliwę?

Do wyboru mamy oliwę z oliwek w trzech głównych gatunkach:
– naturalną, opisywaną też jako extra vergin, która pozyskiwana jest z pierwszego tłoczenia oliwek na zimno, posiada ona największe zasoby cennych składników odżywczych oraz najbardziej wysublimowany smak;
– oliwę rafinowaną, czyli oczyszczoną, w dalszym ciągu zdrową, ale posiadającą już niższe walory zdrowotne i smakowe;
– oliwę zwykłą, która pozyskiwana jest z dalszych tłoczeń.
Dlatego kupując oliwę należy zawsze dokładnie czytać skład na butelce: powinniśmy wybierać tę z pierwszego tłoczenia, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Ponadto, zwracajmy również uwagę na to, by była ona umieszczona w ciemnej butelce, chroniącej płyn przed szkodliwym dla niego światłem.

W tym dziale  Cukier

Dlaczego warto dodawać oliwę do warzyw?

Dobry tłuszcz roślinny to dodatek konieczny do każdej sałatki, surówki czy gotowanych warzyw. Podbija on nie tylko smak i kaloryczność takiego dania, ale pełni również inną, bardzo ważną funkcję: sprawia, że cenne witaminy i mikroelementy są łatwiej przyswajane przez nasz organizm.
Wyniki badań naukowych jasno wskazują na to, że tłuszcze, w tym również smaczna i z innych względów zdrowa oliwa (https://e-spar.com.pl/kategoria/oliwy/254) z oliwek, wspomagają przyswajanie takich składników odżywczych jak witaminy K, A, E, prowitamina A, a także likopenu i luteiny. Źródłem wszystkich tych składników są właśnie warzywa, które tak chętnie spożywamy w różnego rodzaju surówkach i sałatkach.

Jaka oliwa najlepiej sprawdzi się w sałatce?

Mówi się, że już dwie łyżki dobrej oliwy znacznie zwiększają przyswajanie wymienionych powyżej składników. A więc jaki rodzaj oliwy najlepiej sprawdzi się w sałatce?
Nie ma wątpliwości co do tego, że powinniśmy wybierać dobrej jakości oliwę z pierwszego tłoczenia. Co jednak zrobić jeśli nie jesteśmy do końca przekonani do jej charakterystyczne zapachu i smaku, ale nie chcemy rezygnować z tego cennego źródła zdrowia? Wtedy z pomocą mogą przyjść nam gotowe oliwy smakowe (wybierajmy oczywiście tylko te z naturalnych składników), które otrzymuje się dzięki dodatkowi prawdziwych ziół, czosnku, papryki czy suszonych pomidorów.

W tym dziale  Kreatywne przepisy z wykorzystaniem limonek od napojów po dania główne